Gasloos wonen
Waarom gasloos wonen?
Gasloos wonen is voor een groeiend aantal huishoudens een eindpunt in het verduurzamen van de woning. De Nederlandse overheid heeft de ambitie om in 2050 het hele land volledig te kunnen laten draaien zonder gas. Gasloos wonen is vanaf dat jaar verplicht. Nieuwbouw woningen worden tegenwoordig al zonder aardgasaansluiting opgeleverd. Maar welke stappen kun je zetten in een huis dat nog níet van het gas af is? Deze blog beschrijft drie praktische stappen op weg naar gasloos wonen.
In drie stappen naar gasloos wonen
Wilt u gasloos wonen, dan moet u investeren in elektrische apparaten. Welke apparaten het meest geschikt zijn voor uw woning, hangt echter af van uw situatie. Tek Power adviseert graag met een plan op maat omdat het combineren van meerdere elektrische apparaten slimme voordelen op kan leveren. Vooraf is het raadzaam om de isolatie van een woning na te lopen. Huizen die goed geïsoleerd zijn, houden warmte immers langer vast.
Stap 1: Zonnepanelen als vervanging van gas
De eerste en meteen grootste stap voor gasloos wonen, is het investeren in zonnepanelen. De ontwikkeling van zonnepanelen is de laatste jaren ontzettend hard gegaan, dat heeft enorme voordelen voor consumenten die gasloos wonen als ambitie hebben. Door het toegenomen vermogen van zonnepanelen is een relatief klein oppervlak, bijvoorbeeld het dak van een huis, voldoende om zelfvoorzienend te worden. Uiteraard hangt het af van de capaciteit van een dak, afgezet tegen het verbruik van een huishouden. Dat blijft maatwerk. Feit blijft dat zonnepanelen in alle gevallen de eerste stap is richting een gasloze woning. Met panelen op of om het huis, zet de zon de panelen elke dag gratis aan het werk.
Stap 2: Airconditioning verwarmen zonder gas
Het opwekken van energie is stap 1, maar de energie moet daarna door elektrische apparaten omgezet worden in warmte. Het installeren van een airco met zonnepanelen is daarom een slimme toepassing. Naast het feit dat een airco koelt, kunnen moderne airco’s ook ruimtes verwarmen. Het grote voordeel van deze oplossing is dat airco’s overal toepasbaar zijn. In elke ruimte is het klimaat jaarrond perfect te regelen, maar belangrijker is dat gasverbruik niet meer nodig is om te verwarmen. Terwijl een CV-ketel onevenredig hard moet werken om één ruimte te verwarmen, is maatwerk juist de kracht van een airco. Een zeer efficiënte stap richting een gasloze woning.
Stap 3: Warmtepomp in plaats van gas
Een derde en laatste mogelijkheid richting volledig gasloos wonen is de aanschaf van een warmtepomp. Deze innovatieve installatie verwarmt huizen op een duurzame manier, terwijl huizenbezitters geen verschil merken in de wijze van verwarmen. Een elektrische warmtepomp kan een huis volledig verwarmen, terwijl een hybride warmtepomp wordt gebruikt als aanvulling op de CV-ketel. Op deze pagina is meer te lezen over de werking en de verschillen van warmtepompen.
Niet iedere woning is geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Afhankelijk van het bouwjaar van uw huis, de staat van de isolatie en de huidige manier van verwarmen, maken onze specialisten een plan of deze optie interessant voor u is.
Kosten gasloos wonen
Online zijn diverse berichten te vinden over kosten voor gasloos wonen. Een bestaande woning van het gas af halen, blijft echter maatwerk. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van het gasloos maken van een woning.
- het bouwjaar van de woning
- de staat van de isolatie
- de beschikbare hoeveelheid ruimte voor zonnepanelen
- de huidige manier van verwarmen
De specialisten van Tek Power nemen bovenstaande factoren mee in een bezoek op locatie, om zo per woning een plan op maat te maken met bijbehorende kostenraming. Het combineren van verschillende elektrische apparaten, met mogelijk interessante toevoegingen zoals infraroodpanelen, laadpalen of thuisbatterijen, kan slimme besparingsmogelijkheden opleveren. Deze totaalaanpak is daarom raadzaam, het biedt inzicht in de beste route naar een gasloze woning.
Gasloos wonen nieuwbouw
Huisbezitters die na 1 juli 2018 een nieuwbouwhuis hebben gekocht, hebben geen aardgasaansluiting meer en wonen daarmee gasloos. Toch kunnen ook deze huishoudens nog investeren in een efficiëntere energiehuishouding. Doordat energieprijzen fluctueren, kan het slimmer zijn energie op een andere manier te verbruiken. Bijvoorbeeld door inzet van een laadpaal voor de elektrische auto, of een airco-unit in een specifieke ruimte. Net zoals bij oudere huizen, geldt ook voor gasloze nieuwbouwwoningen dat maatwerk het beste resultaat oplevert. Optimaal gebruik maken jouw zonnepanelen? Laat dan zo nu en dan zonnepanelen reinigen.
Benieuwd naar de mogelijkheden om uw huis gasloos te maken? Neem contact op met ons, wij komen graag bij u langs voor een advies op maat.
Ontdek andere interessante blogs
Nederlandse zonnepanelen
Nederlandse zonnepanelen kopen De energietransitie jaagt particulieren aan om te investeren in groene energie. De afgelopen jaren hebben miljoenen huishoudens in [...]
Zonnepanelen reinigen
Waarom een bedrijf inhuren loont Om zonnepanelen optimaal te laten renderen is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Schone [...]