Energieopslag voor bedrijven
Groene stroom verzilveren voor bedrijven
Bedrijven investeren volop in het opwekken van energie en elektrificatie van bedrijfsprocessen. In het kader van de energietransitie is die aandacht voor groene stroom positief, maar niet al die stroom kan ook daadwerkelijk verzilverd worden. Doordat het stroomnet overbelast raakt en energieprijzen schommelen, is grootschalige energieopslag met een batterij een slimme oplossing.
Waarom energie opslaan als bedrijf zijnde?
Het stroomnet kan de enorme toename van de opgewekte energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen, regelmatig niet verwerken. Bedrijven die fors geïnvesteerd hebben in een eigen energievoorziening met een dak vol zonnepanelen, willen die stroom uiteraard zo efficiënt mogelijk inzetten.
Een grote batterij kan de zelf opgewekte energie en direct opslaan en op een later moment deze opgeslagen energie verbruiken. Dat biedt de mogelijkheid om zelfvoorzienend te worden qua energie, wat onafhankelijkheid van het net betekent. Daarmee zijn schommelende energieprijzen niet meer van invloed op de bedrijfsvoering. Daarnaast zijn er een aantal voordelen als het gaat om energieopslag voor bedrijven.
Kostenbesparingen voor bedrijven met zonnepanelen en batterijen
De overstap naar duurzame energiebronnen is een slimme zet voor bedrijven die willen besparen op kosten en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk willen verkleinen. Een combinatie van zonnepanelen en batterijen biedt unieke voordelen die niet alleen de energiekosten verlagen, maar ook extra inkomsten genereren. In deze blog onderzoeken we hoe bedrijven financieel kunnen profiteren van deze technologieën, met aandacht voor energiekosten, in- en verkoop van stroom en peak shaving.
1. Verlaging van energiekosten
Een van de meest directe voordelen van het installeren van zonnepanelen is de verlaging van de energiekosten. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, wat betekent dat bedrijven minder afhankelijk zijn van het energienet. Wanneer zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kunnen bedrijven hun eigen stroom opwekken, wat hun energiekosten aanzienlijk vermindert.
2. Batterijen voor energieopslag
Door een batterij aan te sluiten op zonnepanelen kunnen bedrijven de opgewekte energie opslaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Dit is vooral waardevol tijdens de avonduren of op bewolkte dagen. Door energie op te slaan, kunnen bedrijven hun zelfgeproduceerde elektriciteit maximaal benutten en hun afhankelijkheid van het net verder verminderen.
Financieel voordeel:
De batterij helpt bedrijven om hun energiekosten te verlagen door de goedkoopste energie (uit hun eigen zonnepanelen) te gebruiken in plaats van duurdere netstroom. Dit resulteert in een verdere besparing op de energiekosten.
3. In- en verkoop van stroom
Met zonnepanelen en een batterij hebben bedrijven de mogelijkheid om overtollige energie terug te verkopen aan het net. Wanneer een bedrijf meer stroom genereert dan het verbruikt, kan het deze energie verkopen aan de energieleverancier, vooral tijdens piekuren wanneer de prijzen hoger zijn.
Hoe werkt dit?
Stel dat een bedrijf zijn zonnepanelen gebruikt om energie op te wekken tijdens zonnige dagen en de batterij vult. Wanneer de batterij vol is, kan de extra energie terug geleverd worden aan het net. Dit creëert een extra inkomstenstroom, wat de initiële investering in zonnepanelen en batterijen sneller kan terugverdienen.
4. Peak shaving bij netcongestie
We hebben in Nederland tegenwoordig te maken met netcongestie. De elektriciteit net van Nederland kan het vraag en aanbod niet meer aan, voor zowel levering als terug levering.
Gevolgen van netcongestie
- Beperkingen op nieuwe aansluitingen: Bedrijven kunnen niet altijd worden aangesloten op het elektriciteitsnet, omdat er geen capaciteit meer is. Hierdoor kunnen bedrijven soms niet eens van start.
- Bestaande Aansluitingen kunnen niet worden verzwaard. Dit beperkt doorgroeimogelijkheden
- Hogere kosten: Netcongestie kan leiden tot hogere energiekosten door inefficiënties en noodmaatregelen, zoals het inzetten van noodstroomvoorzieningen.
- Risico op storingen: Bij zware belasting van het netwerk bestaat het risico op storingen of uitval, wat grote gevolgen kan hebben voor huishoudens en bedrijven
De oplossing:
Bedrijven kunnen piekbelastingen verminderen door (zonne)energie op te slaan in batterijen en die tijdens piekmomenten te gebruiken (peakshaving), waardoor de belasting op het net wordt verlaagd.
Tek Power kan hierin helpen. Wij kijken naar het huidig verbruik, pieken, de verdeling hierin en hoe de bedrijfsvoering over de dag verloopt en welke ambieties het bedrijf in de toekomst heeft. Hiermee kunnen wij bepalen welke mix van PV en batterij systeem er nodig is om hun bedrijfsvoering te kunnen doorzetten.
Praktisch voorbeeld
Bedrijven kunnen piekbelastingen verminderen door energie op te slaan in batterijen en die tijdens piekmomenten te gebruiken (peakshaving), waardoor de belasting op het net wordt verlaagd. Zo kunnen bedrijven door met hun groei en zijn ze niet meer anfhankelijk van de Netbeheerders.
5. Verbeterde Energieplanning
Door de combinatie van zonnepanelen en batterijen kunnen bedrijven beter plannen en hun energieverbruik optimaliseren. Geavanceerde batterijtechnologieën en energiebeheer systemen geven inzicht in energiepatronen, waardoor bedrijven hun verbruik kunnen afstemmen op de beschikbare zonne-energie.
Data-gestuurde beslissingen:
Met deze inzichten kunnen bedrijven slimmer omgaan met hun energieverbruik, wat leidt tot nog meer besparingen en een efficiënter gebruik van de beschikbare middelen. Een EMS (energie management systeem) houd alles in de gaten en neemt actie om alle energiestromen goed te laten lopen. Het is dus een volautomatisch systeem en de gebruiker hoeft zelf niets te doen.
6. Subsidie:
De overheid denkt tegenwoordig actief mee om de bedrijven de motivatie te geven om zonnenpanelen in combinatie met batterijen aan te schaffen. Onder bepaalde voorwaarden kan de subsidie oplopen tot 40% van de investering. Hiernaast zijn er ook extra aftrek mogelijkheden voor bedrijven (EIA regeling), hier kan zelfs tot 45% van de kosten van de winst worden afgetrokken.
De EIA (Energie-investeringsaftrek) is een regeling in Nederland die bedrijven stimuleert om te investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie. Met deze regeling kunnen ondernemers een percentage van hun investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst, wat leidt tot belastingvoordelen.
Belangrijkste Kenmerken van de EIA:
-
Fiscale Aftrek: Bedrijven kunnen tot 45% van hun investeringskosten in energiebesparende maatregelen en duurzame energie als extra aftrekpost op hun belastingaangifte inbrengen. Dit verlaagt de belastingdruk.
-
Doelgroep: De EIA is beschikbaar voor ondernemers in alle sectoren, inclusief de industrie, de agrarische sector en de dienstensector.
-
Voorwaarden:
-
De investering moet voldoen aan specifieke eisen die zijn vastgelegd in de Energielijst. Deze lijst bevat technieken en maatregelen die in aanmerking komen voor de EIA.
-
De investering moet minimaal €2.500 bedragen.
-
-
Aanvraagprocedure:
-
Bedrijven moeten de EIA aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan tijdens de fiscale aangifte, maar ook direct na de investering.
-
Het is belangrijk om de aanvraag tijdig in te dienen; er zijn deadlines voor het indienen van de EIA-aanvraag.
-
-
Combinatie met Andere Regelingen: De EIA kan vaak worden gecombineerd met andere subsidieregelingen en investeringsaftrekken, zoals de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie) en de MIA (Milieu-investeringsaftrek).
Voordelen van de EIA:
- Lagere Kosten: De fiscale aftrek zorgt ervoor dat de netto-investering voor bedrijven lager uitvalt.
- Duurzaamheidsdoelen: Door te investeren in energie-efficiënte technieken helpen bedrijven niet alleen hun eigen kosten te verlagen, maar ook de milieu-impact te verminderen.
- Concurrentievoordeel: Bedrijven die investeren in duurzame technologieën kunnen zich onderscheiden van concurrenten en een positieve uitstraling creëren.
HBE Subsidie – Tot 25 cent vergoeding per kWh
Voor alle elektrische voertuigen met een kenteken, zoals auto’s en trucks, is er een regeling van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), dé onafhankelijke nationale autoriteit voor uitvoering van entoezicht op marktinstrumenten die bijdragenaan een klimaatneutrale samenleving. Die regeling betreft HBE’s, Hernieuwbare Brandstof Eenheden.
HBE’s mag je inzetten voor iedere kilowattuur die je lokaal opwekt met zon of wind en die je ook op die locatie in een voertuig stopt, bijvoorbeeld een elektrische truck. De vergoeding kan oplopen tot 25 cent per kWh. Wanneer je dan een elektrische truck met een batterij van 600 kWh laadt, scheelt je dat al gauw €100. Die vergoeding komt bovenop alle verdienmodellen die er al zijn voor elektrisch laden.
Van kostenpost naar verdienmodel:
je bent een grote logistieke transporteur met grote klanten die eisen dat je hun spullen aflevert op een duurzame manier. Of je hebt te maken met steden die eisen dat je je op een duurzame manier verplaatst in de binnenstad. Dan heb je elektrisch vervoer nodig.
Natuurlijk kun je op je bedrijfspand zonnepanelen plaatsen. Probleem is dat je de zonnestroom overdag in veel gevallen niet terug mag leveren aan het net en ’s avonds, als de trucks terugkomen, schijnt de zon niet meer.
Door de zonnestroom overdag op te slaan in een batterij, kun je het ’s avonds inzetten om de trucks te laden. Zo krijg je die extra vergoeding van maximaal 25 cent per kilowattuur. Zo ontstaat een enorme prikkel om lokaal energie op te wekken en lokaal te benutten. Op die manier verandert een kostenpost in een verdienmodel. Dat gaat voor een enorme stormloop op elektrisch vervoer in combinatie met batterijen zorgen.
Conclusie
De combinatie van zonnepanelen en batterijen biedt bedrijven aanzienlijke kostenbesparingen en tal van andere voordelen. Van lagere energiekosten en extra inkomsten door stroomverkoop tot het verminderen van piekbelasting en het verbeteren van energieplanning, deze technologieën zijn een slimme investering.
Voor bedrijven die duurzaamheid en financiële efficiëntie hoog in het vaandel hebben staan, is het tijd om de voordelen van zonnepanelen en batterijen te omarmen.
Het is niet alleen een stap naar een groenere toekomst, maar ook een slimme zakelijke beslissing die op de lange termijn financieel voordelig is. Ben je benieuwd hoe wij kunnen helpen bij de overstap naar duurzame bedrijfsvoering? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!
Ontdek andere interessante blogs
Nederlandse zonnepanelen
Nederlandse zonnepanelen kopen De energietransitie jaagt particulieren aan om te investeren in groene energie. De afgelopen jaren hebben miljoenen huishoudens in [...]
Zonnepanelen reinigen
Waarom een bedrijf inhuren loont Om zonnepanelen optimaal te laten renderen is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Schone [...]