Warmtepompen
Een warmtepomp in een innovatief systeem dat een huis op een duurzame manier kan verwarmen. Er zijn grofweg twee soorten warmtepompen op de markt. Een hybride warmtepomp is het populairst, dat is een aanvulling op de cv-ketel. Een volledig elektrische warmtepomp is eveneens een optie, die kan een cv-ketel volledig vervangen. Zowel de hybride als de elektrische warmtepompen zijn duurzame systemen die, net als zonnepanelen, de energierekening omlaag kunnen brengen. Zelf een warmtepomp kopen? Wij zetten de aandachtspunten op een rijtje.

Hoe werkt een warmtepomp?
Een koelkast is het meest sprekende voorbeeld om de werking van een warmtepomp uit te leggen. Het principe van een warmtepomp werkt precies andersom. Waar een koelkast de warmte afstoot, zuigt een warmtepomp warmte van buiten juist naar binnen. Via een koppeling met het verwarmingssysteem in huis, krijgt het huis ‘gewoon’ warmte via de verwarming. Er is dus geen verschil te merken met verwarming via de cv-ketel.
De warmtepomp trekt de warmte uit externe factoren, zoals grondwater, de bodem van de aarde of de buitenlucht. Welke factoren gebruikt worden, hangt af van het type warmtepomp. Hieronder staan de verschillen tussen hybride warmtepompen en elektrische warmtepompen beschreven.
Hybride
warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan het gasverbruik in een woning met circa vijftig procent verminderen. Een groot gedeelte van het jaar levert de hybride warmtepomp voldoende energie om het huis te verwarmen. Pas wanneer het kouder wordt, moet de cv-ketel bijspringen.
Een buitenunit, qua grootte vergelijkbaar met een airco-unit, is de basis van een hybride warmtepompinstallatie. Voor de aanleg van een warmtepompsysteem is het noodzakelijk dat uw woning ruimte voor zo’n unit heeft. Deze unit trekt warme lucht uit de omgeving en behandelt de luchtstroom voordat deze in het verwarmingssysteem van de woning wordt gebracht. Dit pompprincipe wordt een lucht/water-warmtepomp genoemd. Bijna alle hybride warmtepompsystemen op de markt werken op deze manier.
Een hybride warmtepomp is uitstekend toe te passen in bestaande bouw. Voorwaarde is wel dat de woning redelijk goed geïsoleerd is om het systeem efficiënt te laten werken. Het grootste voordeel van een hybride warmtepomp is dat de energierekening ongeveer gehalveerd gaat worden. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een elektrische warmtepomp en bovendien een stuk eenvoudiger te installeren. Ideaal voor als u gasloos wilt wonen.

Elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp wordt ook vaak een all-electric warmtepomp genoemd. Deze duurzame installatie werkt volledig op stroom en maakt een woning compleet onafhankelijk van gas. Na installatie wordt verwarming en warm water voortaan geleverd door de elektrische warmtepompinstallatie. De capaciteit van een elektrische warmtepomp is niet toereikend om direct grote hoeveelheden warm water te leveren, daarom is een boiler onderdeel van de installatie. Zo is er altijd voldoende warm water ‘op voorraad’.
Elektrische warmtepompen halen warmte vanuit de grond, vandaar dat er altijd grondboringen verricht moeten worden voor de aanleg van een elektrisch warmtepompsysteem. Dat maakt de aankoop en installatie van een all-electric warmtepomp duurder dan een hybride systeem. Daar staat tegenover dat de energievoorziening volledig gasloos en duurzaam is. De rekening voor stroom zal hoger worden, maar dit kan ondervangen worden met de installatie van zonnepanelen.
Er zijn twee methoden om een elektrische warmtepomp te laten functioneren. Een warmtepomp die warmte haalt uit grondwater en een pomp die warmte uit de bodem trekt. Voor deze elektrische warmtepompinstallaties worden twee putten geboord. Eén put om de warmte omhoog te halen, de andere om afgekoelde warmte weer naar beneden te brengen. Door deze wisselwerking kan de warmtepomp in de winter verwarmen en in de zomermaanden juist koelen.
Elektrische warmtepompen zijn met name interessant voor nieuwbouw. Net als bij hybride warmtepompen is het essentieel dat de woning goed geïsoleerd is, maar dat is bij nieuwbouwwoningen vrijwel altijd het geval.

Wat kost een warmtepomp?
Of een warmtepomp interessant voor u is, en wat de kosten van een warmtepomp dan precies zijn, hangt af van verschillende factoren. Zoals het bouwjaar van uw huis, de mate van isolatie, de ruimte voor buitenunits, mogelijke koppelingen met zonnepanelen en eventuele plannen voor de aanleg van warmtenetten in uw gemeente. Daarom komen wij graag langs om de situatie in uw woning te bekijken, dan ontwikkelt Tek Power een plan op maat om uw woning te verduurzamen. Wellicht komt u in aanmerking voor de ISDE subsidie, dat kan u een flink financieel voordeel opleveren! Wilt u een bedrijfshal verwarmen? Dan zijn de infraroodpanelen van Tek Power erg interessant.