thuisbatterij zonnepanelen

De inzet van een thuisaccu voor zonnepanelen kan voor huizen en bedrijfspanden een duurzaam en interessant verdienmodel opleveren. De thuisaccu wordt ook regelmatig een thuisbatterij genoemd, voor bedrijvenpanden spreken we simpelweg over een ‘accu’. Zo’n thuisbatterij kan wanneer zonnepanelen stroom opwekken, de overtollige energie van de panelen opslaan en later weer gebruiken als het wél nodig is. Zo ga je nog efficiënter om met de opgewekte groene stroom.

thuisaccu zonnepanelen
De werknemers van Tekpower met een thuisbatterij poserend

Hoe werkt een
thuisaccu?

Dat de thuisaccu onder huizenbezitters nog geen gemeengoed is, komt door de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat overtollige zonne-energie nu aan het energienet geleverd kan worden, waardoor particulieren deze levering verrekent zien worden met hun eigen energieverbruik. Er was sprake van het feit dat de Nederlandse overheid deze regeling vanaf 2023 tot 2030 af zou gaan bouwen. Echter is er recent besloten om de salderingsregeling voor de duurzame stroom langer te laten bestaan. Later wordt een thuisbatterij dus zeer waarschijnlijk wel noodzakelijk als particulieren met zonnepanelen iets willen verdienen aan de extra stroom die is opgewekt.

Type installatie thuisbatterij

Een gemiddeld zonnepanelensysteem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. De omvormer zet gelijkstroom (DC) om naar wisselstroom (AC) voor gebruik in huis en op het elektriciteitsnet. Wil je een thuisbatterij toevoegen, dan kan dat op drie manieren:

Hybride systeem

Sluiten de thuisbatterij aan op een hybride omvormer, die zowel je zonnepanelen als de thuisbatterij kan beheren. Hij kan stroom van de zonnepanelen of het net gebruiken om de batterij op te laden en levert stroom uit de batterij aan je huis en het net.

Retrofit systeem met zonnepanelen

Installeer een nieuwe hybride omvormer met batterij naast je bestaande zonnepanelensysteem. Een kWh-meter zorgt ervoor dat de zonnestroom eerst in de batterij wordt opgeslagen voordat het naar het net gaat, zonder je huidige systeem te beïnvloeden.

Retrofit systeem zonder zonnepanelen:

Gebruik een hybride omvormer om je thuisbatterij op te laden met goedkope stroom van het net. Gebruik deze stroom later wanneer de prijzen hoger zijn, ideaal voor woningen zonder zonnepanelen.

Tek Power en Frank Energie

Afhankelijk van de situatie zijn er twee uitersten: zelfconsumptie of handel, met diverse combinaties daartussenin. Samen bepalen we met welke strategie jouw batterij wordt aangestuurd.

Bij zelfconsumptie geeft het algoritme voorrang aan het opslaan en zelf consumeren van zonne-energie. Dit voorkomt energiebelasting bij geen saldering. Ons algoritme voorspelt je verbruik en zonneproductie, en reserveert voldoende batterijruimte, zodat je meter min of meer op nul blijft en je verbruikskosten minimaliseert.

Bij handel wordt de opgeslagen energie optimaal ingezet op verschillende energiemarkten, zoals de day-ahead markt (EPEX) en de onbalansmarkt. De onbalansmarkt, beheerd door Tennet, is volatiel en biedt financiële beloningen en straffen om het stroomnet in balans te houden. Ook is er de congestiemarkt, waar knelpunten worden opgelost door afspraken met marktspelers.

Frank Energie zet de thuisbatterij, in samenwerking met Tek Power, vooral in op de onbalansmarkt en behaalt optimale resultaten door te handelen op de meest gunstige momenten voor verkoop (ontladen) en inkoop (laden) van energie.

De batterij functioneert als autonome handelaar, zonder interferentie met ons eigen portfolio.

SAJpng
SAJ Vermogen(kW) Capaciteit (kWh) Verkoopprijs (ex. Btw) Prijs per kWh opslag
1-fase 3,6 5 € 3.850,00 € 770,00
3,6 10 € 5.095,00 € 509,50
5 15 € 6.765,00 € 451,00
3-fase 5 10 € 6.280,00 € 628,00
5 15 € 7.865,00 € 524,00
8 20 € 9.110,00 € 455,00
8 25 € 10.315,00 € 413,00
Sig Energypng
Sigen Vermogen(kW) Capaciteit (kWh) Verkoopprijs (ex. Btw) Prijs per kWh opslag
1-fase 5 8 € 4.930,00 € 770,00
5 16 € 7.655,00 € 509,50
3-fase 8 24 € 11.565,00 € 482,00
8 32 € 14.290,00 € 447,00
8 40 € 17.015,00 € 425,00
8 48 € 19.740,00 € 411,00
Huaweipng
Huawei Vermogen(kW) Capaciteit (kWh) Verkoopprijs (ex. Btw) Prijs per kWh opslag
Is afhankelijk van omvormer 5 € 4.435,00 € 887,00
10 € 5.525,00 € 552,00
15 € 7.385,00 € 492,00

*Hybride omvormer dient al aanwezig te zijn bij Huawei thuisbatterij

*Tek Power helpt bij de btw-teruggave voor de thuisbatterij, indien er gebruik wordt gemaakt van dynamisch energiecontract

Thuisaccu’s en
salderingsregeling

Dat de thuisaccu onder huizenbezitters nog geen gemeengoed is, komt door de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat overtollige energie nu aan het energienet geleverd kan worden, waardoor particulieren deze levering verrekent zien worden met hun eigen energieverbruik. De Nederlandse overheid gaat deze regeling vanaf 2023 tot 2030 echter gefaseerd afbouwen. Vanaf 2030 wordt een thuisbatterij dus noodzakelijk als particulieren met reguliere zonnepanelen of Nederlandse zonnepanelen nog iets willen verdienen aan overtollige energie.

Een thuisbatterij die wordt geïnstalleerd door Tek Power

Wat levert een thuisbatterij op?

De ontwikkeling van thuisbatterijen gaat met sprongen vooruit. Niet alleen de opslagmogelijkheden van opgewekte zonnestroom worden ruimer, de batterijen worden ook slimmer. Door een koppeling aan een softwaresysteem (en gebruik van een dynamisch energiecontract) kunnen batterijen bepalen wanneer opgeslagen stroom aangesproken moet worden, of opgewekte stroom voor direct verbruik ingezet wordt. Door de schommelende energieprijzen, gaat een dynamisch energiecontract met wisselende tarieven aan terrein winnen. Dat maakt een slimme batterij een interessante overweging.

Modulaire thuisaccu’s

Fabrikanten van thuisbatterijen zetten grote stappen vooruit om in te springen op het potentieel dat gaat ontstaan wanneer salderen minder gaat opleveren voor consumenten. De opslagmogelijkheden van batterijen worden daarom groter. Een oplossing voor de korte termijn is de aanschaf van een modulair batterijsysteem. Dat is een batterijsysteem waarvan de capaciteit later naar wens uit te breiden is. Dat is interessant als uw opgewekte energie nu een stuk hoger is dan het verbruik.

Terugverdientijd accu

De politieke onzekerheid rondom het afschaffen van de salderingsregeling, hangt nauw samen met het verdienmodel van thuisbatterijen. Het zou goed kunnen dat de overheid ervoor kiest om de aanschaf van thuisbatterijen te subsidiëren. Dan zouden consumenten ook na afbouw van de salderingsregeling gestimuleerd worden te investeren in duurzame energievoorzieningen.

Het verdienmodel van thuisbatterijen voor consumenten hangt dus af van diverse factoren. Uw verbruik, mogelijke koppelingen met andere groene energiesystemen en de meest recente ontwikkelingen op het gebied van regelgeving kunnen allemaal een gunstig effect hebben op de terugverdientijd voor thuisbatterijen.

Meer weten over thuisaccu’s?

De voordelen van thuisaccu’s

Minder afhankelijkheid van het energienet, dat is met name gunstig met stijgende energieprijzen, maar ook wanneer de stroom uitvalt. Met een thuisbatterij verdubbel je het verbruik van je eigen groene zonne-energie.

Zonnepanelen krijgen een hoger rendement doordat overtollige energie op een later moment ‘opgenomen’ kan worden door de accu.

Een thuisaccu kan in de goedkope daluren in de ‘laadstand’ en vervolgens tijdens de duurdere kantooruren juist energie gaan leveren.

Deze duurzame gedachte is niet alleen een mooie bijdrage aan het milieu, maar verlaagt ook uw energiekosten.

Aandachtspunten thuisaccu’s

Thuisaccu’s met een capaciteit tot 100 kW kunnen binnen geplaatst worden op een droge en koele plaats met voldoende ruimte.

Zwaardere (thuis)accu’s met een hogere capaciteit dan 100 kW, interessant voor bedrijven, worden vaak buiten in containers opgeslagen.

De omvormer van uw energievoorziening moet gecontroleerd worden. Onze specialisten kunnen beoordelen of uw huidige omvormer (of geïntegreerde omvormer) direct aangesloten kan worden op een thuisaccu. Een hybride omvormer is een veel gevallen een uitkomst.

Een digitale stroommeter registreert de opbrengst en het verbruik van de gehele elektrische installatie.