Zonnepanelen brandgevaar
Zonnepanelen Brandgevaar – Feiten en tips
Zonnepanelen zijn erg populair. In 2022 zijn er volgens de Volkskrant een half miljoen nieuwe aansluitingen op woningdaken bijgekomen. Zo’n 1 op de 4 huishoudens wekt nu zelf zonnestroom op. Nederland is hiermee koploper in Europa. Veel mensen vragen zich terecht af, of zonnepanelen brandgevaarlijk zijn. Wij zochten het voor je uit!
Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?
Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk? Het is waar dat er een kleine kans is dat brand kan ontstaan door zonnepanelen. Gelukkig blijkt uit statistieken dat brand slechts bij minder dan 1% van de huishoudens met zonnepanelen voorkomt. Dit betekent dat de overgrote meerderheid van zonnepaneelgebruikers geen problemen ondervindt op het gebied van brandveiligheid. Het is belangrijk te beseffen dat deze kans klein is en dat er diverse maatregelen zijn om deze kans nog verder te minimaliseren.
Hoe vaak komt brand door zonnepanelen voor?
TNO heeft onderzocht hoe vaak brand ontstaat door zonnepanelensystemen. Volgens hen ontstaat brand bij 0,014% van de systemen in Nederland. De kans op brand bij zonnepanelen is dus heel klein. Waar de oorzaken en risico’s liggen, wijden we hieronder verder over uit.
Waar liggen de oorzaken en risico’s van brand bij zonnepanelen?
Er zijn verschillende oorzaken van brand bij zonnepanelen. Als er dan toch brand ontstaat zien we dat dit vaker voorkomt bij bepaalde onderdelen. Oververhitte omvormers en indak zonnepanelen zijn twee van zulk soort onderdelen. Ook kan het zo zijn dat bij de installatie van zonnepanelen fouten worden gemaakt die een risico op brand vormen. Hierdoor wordt het belang van een goede installateur duidelijk. Tek Power is een erkend installateur die het risico op brand door installatiefouten minimaal maakt.
1. De omvormer
Een traditioneel zonnepanelensysteem wordt aangesloten op één centrale omvormer. Deze wordt in huis geplaatst, vaak op zolder. De kabels die naar de omvormer lopen, bevatten veel spanning en kunnen erg heet worden, net als de omvormer zelf. Dit geeft meer risico op een branduitbraak. Brandveiliger zijn systemen met micro-omvormers en/of optimizers. Deze worden onder elk paneel geplaatst en micro-omvormers vormen stroom gelijk om, waardoor er veel minder spanning op de kabels en de omvormers staat. Tek Power maakt gebruik van brandveilige micro-omvormers en optimizers.
2. Indak zonnepanelen
Indak zonnepanelen zijn zonnepanelen die in het dak worden geïntegreerd. Het huidige dak wordt volledig vervangen door indak zonnepanelen. Het risico op brand is bij dit type zonnepanelen iets groter dan bij de traditionele zonnepanelen die óp het dak worden geplaatst. De in dak zonnepanelen liggen namelijk dichter op de panlatten, wat kan resulteren in een potentieel verhoogde warmteophoping. Bij Tek Power maken we gebruik van Wevolt indak systemen waarbij glas-glas zonnepanelen worden gebruikt. Daarnaast worden Wevolt indak systemen voorzien van meer beluchting. Ook plaatsen wij een dakfolie dat geschikt is voor hogere temperaturen. Onze indak zonnepanelen leveren dus niet meer risico op brand op.
3. Ouderdom en slijtage
Kabels en omvormers kunnen door slijtage minder goed gaan werken. Na 10-15 jaar kan het risico op brand iets toenemen, omdat de kabels de hitte minder goed aankunnen. Hetzelfde kan gebeuren bij de ventilatie van de zonnepanelen. Als je eens in de 5 jaar een technisch onderhoud laat uitvoeren door een erkende installateur, zoals Tek Power, zullen de omvormers en kabels gecontroleerd worden op brandveiligheid.
4. Installatiefouten
Zoals eerder besproken kunnen installatiefouten leiden tot problemen met zonnepanelen. Het is belangrijk om te benadrukken dat zonnepanelen op zichzelf niet brandgevaarlijk zijn. Alleen fouten met omvormers, kabels, ventilatie of dakisolatie kunnen het risico op brand vergroten. Als je je zonnepanelen laat installeren door een professioneel bedrijf als Tek Power, weet je dat de installatie op een veilige manier zal plaatsvinden en de kans op brand minimaal is. Tek Power werkt enkel met vakbekwame zonnepanelen installateurs volgens officiële certificeringen.
Kun je brand als gevolg van zonnepanelen voorkomen?
Er zijn maatregelen die je zelf kunt nemen om een brand als gevolg van zonnepanelen zo veel mogelijk te voorkomen.
- Laat een erkende installateur, zoals TekPower, je zonnepanelen plaatsen
- Laat de veiligheid keuren door een onafhankelijk bedrijf en herhaal dit eens in de paar jaar
- Controleer of je dakisolatie brandveilig is, dit kan in samenspraak met de erkende installateur
- Wordt een omvormer in je huis geplaatst? Zorg dan dat deze geen contact heeft met andere spullen of materialen
- Plaats een rookmelder in de buurt van de omvormer
- Twijfel je aan de veiligheid of hoor je vreemde geluiden? Bel dan gelijk de installateur en schakel de zonnepanelen uit
- Onderhoud je zonnepanelen door ze elke maand vanaf een veilige plek te inspecteren en door ze te laten reinigen
Ontdek andere interessante blogs
Nederlandse zonnepanelen
Nederlandse zonnepanelen kopen De energietransitie jaagt particulieren aan om te investeren in groene energie. De afgelopen jaren hebben miljoenen huishoudens in [...]
Zonnepanelen reinigen
Waarom een bedrijf inhuren loont Om zonnepanelen optimaal te laten renderen is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Schone [...]