Zonnepanelen reinigen

Waarom een bedrijf inhuren loont

Om zonnepanelen optimaal te laten renderen is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Schone panelen vangen immers meer (zon)licht op en dat levert het meeste rendement op. Draait jouw airco op de zonnepanelen? Of woon je volledig gasloos? Dan is het belangrijk om zonnepanelen regelmatig te laten reinigen. Kunt u zelf zonnepanelen reinigen of is het beter om de panelen te laten schoonmaken door een bedrijf? En wat zijn de kosten van het zonnepanelen reinigen? We beantwoorden de veel gestelde vragen in deze blog.

Zonnepanelen laten reinigen

Tek Power installeert dagelijks zonnepanelen bij particulieren die bewust investeren in een duurzame energievoorziening. Omdat wij het belangrijk vinden dat klanten waar voor hun geld krijgen, denken we graag mee in het onderhoud van de zonnepanelen. Daarom biedt Tek Power ook een service aan om zonnepanelen te laten reinigen.

Na verloop van tijd zijn zonnepanelen minder schoon door rond waaiend stof en zand of weersinvloeden zoals neerslag. Daarnaast kan vogelpoep ook een vervelende vervuiler van zonnepanelen zijn. Helaas spoelt de regen zonnepanelen niet volledig schoon, sterker nog: regen laat ook een bepaalde vervuiling achter. De vuilafstotende nano-coating die op de panelen zit wordt zodoende minder effectief. Het gevolg is dat de zonnepanelen steeds minder (zon)licht kunnen absorberen, wat weer een nadelig effect heeft op het rendement.

Voordelen zonnepanelen schoonmaken door een bedrijf

Een duurzame investering verdient ook duurzaam onderhoud. Daarom raden wij af om zonnepanelen zelf schoon te maken. Het erkende reinigingsbedrijf waar Tek Power mee samenwerkt, biedt diverse voordelen ten opzichte van doe-het-zelvers:

 • Door het gebruik van gedemineraliseerd water, ontstaat er geen kalkaanslag en strepen op panelen
 • De inzet van telescoopstelen en zachte borstels, hoogwaardig materiaal dat glazenwassers ook gebruiken, voorkomt schade aan de panelen
 • Biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen brengen geen schade toe aan het milieu
 • Waar nodig wordt een nieuwe vuil afstotende coating aangebracht

Daarnaast is het een veilig idee dat specialisten op alle moeilijk bereikbare plekken komen, terwijl u zelf het dak niet op hoeft. Verder is het voor het zicht eveneens een prettige bijkomstigheid dat de panelen er schoon uitzien. Zowel voor uw eigen zicht, als dat van de omgeving.

zonnepanelen reinigen

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Op alle zonnepanelen die Tek Power levert, is een vuil afstotende coating aangebracht. Na verloop van tijd wordt de kracht van de coating echter wat minder door weersinvloeden. Daarom is het verstandig om zonnepanelen eens in de twee jaar professioneel te laten reinigen.

Mochten uw zonnepanelen dichtbij een boom staan, kan het zijn dat uw zonnepanelen sneller vuil zijn doordat de bomen onder andere bladeren loslaten. Verder is de gradenhoek van de zonnepanelen ook een factor die een rol speelt. Hoe schuiner het paneel staat, hoe sneller een deel van het vuil eraf waait of regent. Een flauwere gradenhoek kan daarom vragen om meer onderhoud.

Naast de eerder genoemde voordelen van het reinigen van zonnepanelen, vindt er eveneens een fysieke controle plaats op uw complete zonnepaneleninstallatie. Los van de reiniging, zijn deze controlewerkzaamheden een nuttige onderhoudscheck op uw systeem:

 • De bekabeling en bevestigingsmaterialen worden allemaal gecontroleerd
 • De werking van de omvormers wordt gecheckt
 • Slijtage en eventuele defecten worden in kaart gebracht, zodat daar noodzakelijke actie op ondernomen kan worden
zonnepanelen laten reinigen

Kosten zonnepanelen laten schoonmaken

De kosten van het schoonmaken van zonnepanelen zijn bij Tek Power volledig transparant. Wij hebben een samenwerkingsverband met Zonpaneelman, een erkend bedrijf voor de reiniging van zonnepanelen. Tek Power ziet Zonpaneelman als een verlengstuk van de organisatie met een eigen specialisme. Alle vragen over inzetbaarheid en tarieven worden direct behandeld door Zonpaneelman. Dat zorgt voor korte communicatielijnen en een transparante tarieven, dat werkt voor u als klant eerlijk en snel.

Zonpaneelman werkt met verschillende pakketten die op maat zijn samen te stellen. Zo is een reinigingsbeurt van uw zonnepaneleninstallatie al verkrijgbaar vanaf € 160,-.

Aanvullende schoonmaakdiensten voor werkzaamheden op moeilijk te bereiken plaatsen zijn eveneens te bestellen. Zoals het reinigen van rolluiken, dakgoten en dakkapellen.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

De beste periode om zonnepanelen schoon te laten maken is het voorjaar. Vanaf februari en maart worden de dagen in Nederland flink langer, dat betekent meer zonuren! Om die zonuren zo veel mogelijk te benutten, is het slim om de zonnepanelen vlak voor die periode te laten reinigen.

Bedenk dat veel bezitters van zonnepanelen in deze periode de zonnepanelen willen laten reinigen. Daarom is het slim om ruim vooraf een afspraak te maken met de Zonpaneelman. Aanvragen voor het reinigen van zonnepanelen kunt u direct doen via de website van Zonpaneelman.

Ontdek andere interessante blogs

 • Nederlandse zonnepanelen

  Nederlandse zonnepanelen

  Nederlandse zonnepanelen kopen De energietransitie jaagt particulieren aan om te investeren in groene energie. De afgelopen jaren hebben miljoenen huishoudens in [...]

 • zonnepanelen schoonmaken

  Zonnepanelen reinigen

  Waarom een bedrijf inhuren loont Om zonnepanelen optimaal te laten renderen is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Schone [...]