Airco op zonnepanelen

Slim energie besparen met een airco op zonnepanelen

Door de vele zonuren in de zomer wekken zonnepanelen in die periode het meeste energie op. Overtollige energie kan terug geleverd worden aan het energienet, maar nog gunstiger is om de energie zelf te verbruiken. Doordat de zomers in Nederland steeds warmer worden, is een airco een apparaat dat in een groeiend aantal huishoudens gebruikt wordt. Een airco is een prettig instrument om ook tijdens zomerse dagen een aangename temperatuur in huis te creëren. Bijkomend voordeel is dat de combinatie met zonnepanelen een gunstig effect heeft op de energierekening. Deze blog geeft antwoorden op de meest gestelde vragen over de aanschaf van airco’s in combinatie met zonnepanelen.

airco op zonnepanelen

Voordelen van zonnepanelen met een airco

Het principe dat zonnepanelen energie opwekken die direct verbruikt kan worden is voordelig, maar interessanter is dat overtollige opgewekte energie eveneens geld oplevert. Dat kan door energie terug te leveren aan het energienet, maar dat levert vanwege de salderingsregeling steeds minder op. Energie opslaan in een thuisaccu kan een alternatief zijn.

Een ander gunstig alternatief is investeren in extra elektrische apparaten die het wooncomfort versterken. Een voorbeeld daarvan is een airco, die in de zomerperiode veelvuldig gebruikt wordt. Doordat zonnepanelen juist in die periode veel energie opwekken, kunnen airco’s draaien op de energie die het dak zelf levert. Daarmee word je als consument minder afhankelijk van het energienet. Niet voor het kopen van stroom, maar ook niet voor het terugleveren van stroom. Dat is hét grote voordeel van de combinatie zonnepanelen en airco’s. Gezien de constant schommelende prijzen is het een prettig idee om zelfvoorzienend te zijn in je stroombehoefte.

Hoeveel zonnepanelen voor een airco?

Er zijn geen vuistregels voor een bepaald aantal zonnepanelen dat een airco-unit rendabel maakt. Ieder huis en dak is anders en vraagt om een maatwerk oplossing. Hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor een airco, hangt onder andere af van de mogelijkheden van het dak en andere plaatsen rondom het huis waar eventueel zonnepanelen te plaatsen zijn.

Datzelfde geldt voor de mogelijkheden van een airco in huis. Ten eerste is het belangrijk om te bekijken hoe goed een huis geïsoleerd is. Daarnaast is het aantal kamers dat gekoeld moet worden eveneens van belang. Of er één of meerdere airco’s nodig zijn om een gewenste temperatuur te bereiken is mede bepalend hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor een airco. Optimaal gebruik maken van jouw zonnepanelen voor de airco? Zonnepanelen laten reinigen is zeker een goed idee.

Zonnepanelen en airco op een groep?

Zonnepanelen en een airco kunnen niet op één groep worden aangesloten in de meterkast. Richtlijnen schrijven voor dat het verplicht is om zonnepanelen op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Op deze manier wordt overbelasting van de groepenkast voorkomen.

Het aanleggen van een extra groep in de meterkast is voor de specialisten van Tek Power dagelijks werk. In ieder project waarin zonnepanelen worden geïnstalleerd, is de aansluiting in de groepenkast standaard meegenomen. Zowel particulieren als zakelijke klanten hoeven zichzelf niet bezig te houden met de aansluiting in de groepenkast, Tek Power ontzorgt daarin volledig.

airco op zonnepanelen besparen

Verwarmen met airco en zonnepanelen

Airco’s worden in eerste instantie gebruikt om te koelen, maar de airco’s die tegenwoordig op de markt worden gebracht kunnen ook verwarmen. In feite is een airco vergelijkbaar met de werking van een warmtepomp. Die trekt warme lucht aan en koelt die lucht af door middel van een warmtewisselaar en koudemiddel. Die afgekoelde lucht wordt vervolgens uitgeblazen. Dit proces wordt eveneens omgekeerd toegepast, daarmee kunnen airco’s dus ook als verwarming dienen.

Om één of twee ruimtes met gas te verwarmen, wordt relatief veel gevraagd van een CV-ketel. In zo’n situatie wordt er onevenredig veel energie verbruikt. Dan is een airco die kan verwarmen een gunstiger alternatief. Omdat ze zonnestroom vanaf het dak de stroom voor de airco levert, verbruikt de airco stroom die zelf wordt opgewekt. Overtollige energie hoeft dus niet te worden opgeslagen of tegen een onbekend tarief worden teruggeleverd. Dat maakt een airco op zonnepanelen een manier om slim te besparen, net zoals als onze mogelijkheid om jouw bedrijfshal te verwarmen.

De installateur voor zonnepanelen en airco

Tek Power gelooft er in dat Nederland volledig gasloos kan wonen en werken. We zijn een erkend installatiebedrijf en hebben ervaring in het leggen van duizenden zonnepanelen. Om die zonnestroom efficiënt in te zetten, hebben we onze kennis verbreed naar meerdere technische installaties zoals airco’s, laadpalen en infraroodpanelen. Zo helpen we klanten naar een duurzame energiehuishouding die minder afhankelijk maakt van het energienet. Bekijk onze projecten voor een impressie van ons werk.

Zelf thuis gaan verduurzamen? Wij komen graag langs voor een advies op maat om slim energie te besparen.

Ontdek andere interessante blogs

  • Nederlandse zonnepanelen

    Nederlandse zonnepanelen

    Nederlandse zonnepanelen kopen De energietransitie jaagt particulieren aan om te investeren in groene energie. De afgelopen jaren hebben miljoenen huishoudens in [...]

  • zonnepanelen schoonmaken

    Zonnepanelen reinigen

    Waarom een bedrijf inhuren loont Om zonnepanelen optimaal te laten renderen is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Schone [...]