Thuisaccu voor
zonnepanelen

De inzet van een thuisaccu voor zonnepanelen kan voor huizen en bedrijfspanden een duurzaam en interessant verdienmodel opleveren. De thuisaccu wordt ook regelmatig een thuisbatterij genoemd, voor bedrijvenpanden spreken we simpelweg over een ‘accu’. Deze installatie kan overtollige energie van zonnepanelen opslaan en later weer gebruiken als het wél nodig is.

thuisaccu zonnepanelen
thuisaccu zonnepanelen

Hoe werkt een
thuisaccu?

De techniek van een thuisaccu in samenwerking met zonnepanelen is een ideale combinatie in de energietransitie. De techniek zorgt ervoor dat de accu opgeladen wordt door zonne-energie. Als overdag de zon schijnt, wordt de thuisaccu opgeladen met de overtollige energie van de zonnepanelen. ’s Avonds kan die energie vervolgens ‘opgenomen’ worden. Daarmee zorgt deze toepassing voor een duurzamere energiehuishouding.

Thuisaccu’s en
salderingsregeling in 2030

Dat de thuisaccu onder huizenbezitters nog geen gemeengoed is, komt door de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat overtollige energie nu aan het energienet geleverd kan worden, waardoor particulieren deze levering verrekent zien worden met hun eigen energieverbruik. De Nederlandse overheid gaat deze regeling vanaf 2023 tot 2030 echter gefaseerd afbouwen. Vanaf 2030 wordt een thuisbatterij dus noodzakelijk als particulieren met reguliere zonnepanelen of Nederlandse zonnepanelen nog iets willen verdienen aan overtollige energie.

Wat levert een thuisbatterij op?

De ontwikkeling van thuisbatterijen gaat met sprongen vooruit. Niet alleen de opslagmogelijkheden worden ruimer, de batterijen worden ook slimmer. Door een koppeling aan een softwaresysteem kunnen batterijen bepalen wanneer opgeslagen stroom aangesproken moet worden, of opgewekte stroom voor direct verbruik ingezet wordt. Door de schommelende energieprijzen, gaan flexibele energiecontracten met wisselende tarieven aan terrein winnen. Dat maakt een slimme batterij een interessante overweging.

Modulaire thuisaccu’s

Fabrikanten van thuisbatterijen zetten grote stappen vooruit om in te springen op het potentieel dat gaat ontstaan als salderen minder gaat opleveren voor consumenten. De opslagmogelijkheden van batterijen worden daarom groter. Een oplossing voor de korte termijn is de aanschaf van een modulair batterijsysteem. Dat is een batterijsysteem waarvan de capaciteit later naar wens uit te breiden is. Dat is interessant als uw opgewekte energie nu een stuk hoger is dan het verbruik.

Terugverdientijd accu

De politieke onzekerheid rondom het afschaffen van de salderingsregeling, hangt nauw samen met het verdienmodel van thuisbatterijen. Het zou goed kunnen dat de overheid ervoor kiest om de aanschaf van thuisbatterijen te subsidiëren. Dan zouden consumenten ook na afbouw van de salderingsregeling gestimuleerd worden te investeren in duurzame energievoorzieningen.

Het verdienmodel van thuisbatterijen voor consumenten hangt dus af van diverse factoren. Uw verbruik, mogelijke koppelingen met andere groene energiesystemen en de meest recente ontwikkelingen op het gebied van regelgeving kunnen allemaal een gunstig effect hebben op de terugverdientijd voor thuisbatterijen.

Meer weten over thuisaccu’s?

De voordelen van thuisaccu’s

Minder afhankelijkheid van het energienet, dat is met name gunstig met stijgende energieprijzen, maar ook tijdens stroomuitval.

Zonnepanelen krijgen een hoger rendement doordat overtollige energie op een later moment ‘opgenomen’ kan worden door de accu.

Een thuisaccu kan in de goedkope daluren in de ‘laadstand’ en vervolgens tijdens de duurdere kantooruren juist energie gaan leveren.

Deze duurzame gedachte is niet alleen een mooie bijdrage aan het milieu, maar verlaagt ook uw energiekosten.

Aandachtspunten thuisaccu’s

Thuisaccu’s met een capaciteit tot 100 kW kunnen binnen geplaatst worden op een droge en koele plaats met voldoende ruimte.

Zwaardere (thuis)accu’s met een hogere capaciteit dan 100 kW, interessant voor bedrijven, worden vaak buiten in containers opgeslagen.

De omvormer van uw energievoorziening moet gecontroleerd worden. Onze specialisten kunnen beoordelen of uw huidige omvormer direct aangesloten kan worden op een thuisaccu. Een hybride omvormer is een veel gevallen een uitkomst.

Een digitale stroommeter registreert de opbrengst en het verbruik van de gehele elektrische installatie.