Thuisaccu voor
zonnepanelen

De inzet van een thuisaccu voor zonnepanelen kan voor huizen en bedrijfspanden een duurzaam en interessant verdienmodel opleveren. De thuisaccu wordt ook regelmatig een thuisbatterij genoemd, voor bedrijvenpanden spreken we simpelweg over een ‘accu’. Deze installatie kan overtollige energie van zonnepanelen opslaan en later weer gebruiken als het wél nodig is. Voor bedrijfspanden kunnen deze accu’s zelfs als noodvoorziening worden ingeregeld.

thuisaccu zonnepanelen

Hoe werkt een
thuisaccu?

De techniek van een thuisaccu in samenwerking met zonnepanelen is een ideale combinatie in de energietransitie. De techniek zorgt ervoor dat de accu opgeladen wordt door zonne-energie. Als overdag de zon schijnt, wordt de thuisaccu opgeladen met de overtollige energie van de zonnepanelen. ’s Avonds kan die energie vervolgens ‘opgenomen’ worden. Daarmee zorgt deze toepassing voor een duurzamere energiehuishouding.

Thuisaccu’s en
salderingsregeling in 2030

Dat de thuisaccu onder huizenbezitters nog geen gemeengoed is, komt door de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat overtollige energie nu aan het energienet geleverd kan worden, waardoor particulieren deze levering verrekent zien worden met hun eigen energieverbruik. De Nederlandse overheid gaat deze regeling vanaf 2023 tot 2030 echter gefaseerd afbouwen. Vanaf 2030 wordt een thuisbatterij dus noodzakelijk als particulieren met zonnepanelen nog iets willen verdienen aan overtollige energie.

Energieopslag
voor bedrijven

Voor bedrijven zijn accu’s nu al wel interessant. Vanwege het volume dat een bedrijfspand heeft, is het oppervlakte zonnepanelen vaak groter. Grote accu’s kunnen de overtollige energie opslaan in de accu en deze vervolgens aansluiten op een deel van de bedrijfsvoering die grote pieken hebben in het energieverbruik, zoals machines of liften. Die vragen normaliter om een grote aansluiting om de piekbelasting aan te kunnen. De accu kan deze piekbelasting echter opvangen, waardoor er geen grote stroomaansluiting nodig is. Een mooi staaltje duurzaam energiegebruik die kosten bespaart, zoals alle producten van Tek Power.

Energieopslag voor
thuis en voor bedrijven

De voordelen van thuisaccu’s

Minder afhankelijkheid van het energienet, dat is met name gunstig met stijgende energieprijzen, maar ook tijdens stroomuitval.

Zonnepanelen krijgen een hoger rendement doordat overtollige energie op een later moment ‘opgenomen’ kan worden door de accu.

Een thuisaccu kan in de goedkope daluren in de ‘laadstand’ en vervolgens tijdens de duurdere kantooruren juist energie gaan leveren.

Deze duurzame gedachte is niet alleen een mooie bijdrage aan het milieu, maar verlaagt ook uw energiekosten.

Aandachtspunten thuisaccu’s

Thuisaccu’s met een capaciteit tot 100 kW kunnen binnen geplaatst worden op een droge en koele plaats met voldoende ruimte.

Zwaardere (thuis)accu’s met een hogere capaciteit dan 100 kW, interessant voor bedrijven, worden vaak buiten in containers opgeslagen.

De omvormer van uw energievoorziening moet gecontroleerd worden. Onze specialisten kunnen beoordelen of uw huidige omvormer direct aangesloten kan worden op een thuisaccu. Een hybride omvormer is een veel gevallen een uitkomst.

Een digitale stroommeter registreert de opbrengst en het verbruik van de gehele elektrische installatie.