Veiligheid en zonnepanelen: Scope 12 & NEN 10

De veiligheid van jouw zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een belangrijk middel om Nederland structureel duurzamer te maken. Zonnestroominstallaties worden daarom altijd met het oog op lange termijn aangelegd. Veiligheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt, de installatie moet immers vakkundig aangesloten worden om risico’s uit te sluiten. Om de veiligheid voor huishoudens te garanderen, zijn er diverse keurmerken en normeringen in het leven geroepen. Deze blog beschrijft in duidelijke taal wat die termen betekenen.

Zonnepanelen en veiligheid: wat zijn de gevaren?

Brandveiligheid en zonnepanelen worden vaak in één adem genoemd bij de mogelijke gevaren. Het is een logische gedachte omdat brandschade vaak ontstaat bij verkeerd aangesloten elektrische installaties. Een goed legplan van het zonnepanelen-systeem met bijbehorende bekabeling voorkomt het gevaar van brandschade door fouten in de aansluiting of brandgevaar door blikseminslag. Het is overigens niet nodig een extra bliksemafleider te installeren bij zonnepanelen, omdat een erkend installateur het systeem moet aarden.

Wind en zonnepanelen is een andere combinatie die doe-het-zelvers vaak onderzoeken bij de aanleg van een zonnestroominstallatie. Bij zowel platte als schuine daken verdient dit aspect aandacht. Bij platte daken staan de panelen schuin op het dak, wat de wind vrij spel geeft om te circuleren rond de panelen. Dan ontstaat er stuwdruk op de panelen. Deze druk kan weggenomen worden door bijvoorbeeld wind deflectors mee te nemen in het legplan. Er zijn ook verschillen zoals bij Nederlandse  zonnepanelen en zonnepanelen uit andere landen.

Voor schuine daken zijn er andere aandachtspunten wat betreft veiligheid voor zonnepanelen. Bij hoge windsnelheden bestaat het gevaar dat dakpannen weg kunnen waaien. Met goede dakhaken en een bijbehorende montagerails minimaliseert een erkend installateur dit risico.

DJI 0271 1

Brandveiligheid van zonnepanelen

Het is een misvatting dat zonnepanelen brandgevaarlijk zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat de brandschades die bij zonnestroominstallaties ontstaan allemaal veroorzaakt worden door verkeerd aangelegde installaties. Niet de panelen, maar installatiefouten in de elektrotechnische installatie zijn dan de oorzaak. Daarom is het advies om altijd een erkend installateur in de arm te nemen voor een veilige zonnestroominstallatie.

NEN1010 zonnepanelen

Tek Power voldoet voor de aanleg van alle zonnepanelen aan NEN 1010. De NEN 1010 is de belangrijkste norm die is vastgesteld voor elektrotechnische installaties. Hierin heeft een overkoepelende organisatie alle technische eisen voor elektrische laagspanningsinstallaties beschreven. Deze norm hanteert de veiligheid van installaties waarmee brandgevaar en elektrische schokken voorkomen worden. Alle technische installateurs dienen zich te houden aan deze richtlijnen en gelden voor meerdere elektrische installaties, ook voor bijvoorbeeld laadpalen, infraroodpanelen en carports met zonnepanelen.

Een inspectie kan aantonen of zonnepanelen NEN 1010 ‘proof’ zijn. Zo’n inspectie toetst bijvoorbeeld of de zonnepanelen op een eigen groep in de meterkast zijn aangesloten waarmee brandgevaar wordt uitgesloten.

Scope 12 zonnepanelen

Een scope 12 voor zonnepanelen is een keuring die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke inspectie. Experts keuren in een zogenaamde SCIOS Scope 12 inspectie alle onderdelen van een zonnestroominstallatie, van de panelen tot en met de connectoren en omvormers. Vanaf 2022 is de Scope 12 voor zonnepanelen verplicht voor bedrijven. Daarom vindt deze inspectie voornamelijk plaats bij bedrijven en VVE’s met zonnepanelen. Voor particulieren is deze inspectie niet verplicht, maar wel raadzaam. Een toenemend aantal verzekeraars stelt een keuring verplicht. Het is nog niet duidelijk of een Scope 12 voor zonnepanelen ook voor particulieren verplicht wordt gesteld. Alle zonnestroominstallaties van Tek Power voldoen aan de gestelde normen, dus een eventuele Scope 12 inspectie kan door klanten van Tek Power met een gerust hart tegemoet worden gezien.

Keurmerken voor zonnepanelen en laadpalen

Hét keurmerk in Nederland voor zonnestroominstallaties is Zonnekeur. Dit keurmerk geeft particulieren en bedrijven de zekerheid dat een installateur aan alle normen voldoet op gebied van kwaliteit en veiligheid. Tek Power is geregisterd in het solar register, het nationale register van gediplomeerde professionals in zonnestroominstallaties. Daaronder vallen niet alleen zonnepanelen, maar ook warmtepompen en laadpalen. Wil je dat jouw zonnepanelen genoeg opbrengen? Laat ze dan ook met enige regelmaat schoonmaken.

Ontdek andere interessante blogs

  • Nederlandse zonnepanelen

    Nederlandse zonnepanelen

    Nederlandse zonnepanelen kopen De energietransitie jaagt particulieren aan om te investeren in groene energie. De afgelopen jaren hebben miljoenen huishoudens in [...]

  • zonnepanelen schoonmaken

    Zonnepanelen reinigen

    Waarom een bedrijf inhuren loont Om zonnepanelen optimaal te laten renderen is het belangrijk dat de panelen schoon zijn. Schone [...]