Warmtepompen
Ben je op zoek naar een oplossing om helemaal zelfvoorzienend te zijn? Of doe je maar wat graag mee met nul-op-de-meter wonen? Dan is een warmtepomp de ideale keuze. Een warmtepomp is een innovatief systeem dat een huis op een duurzame manier kan verwarmen. Met een volledig elektrische warmtepomp is de CV-ketel zelfs volledig te vervangen. Hieronder zetten wij de voordelen en aandachtspunten van zowel volledig elektrische als hybride warmtepompen voor je op een rijtje. Gelijk weten wat je kunt besparen? Neem dan contact met ons op.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een koelkast is het meest sprekende voorbeeld om de werking van een warmtepomp uit te leggen. Het principe van een warmtepomp werkt precies andersom. Waar een koelkast de warmte afstoot, zuigt een warmtepomp warmte van buiten juist naar binnen. Via een koppeling met het verwarmingssysteem in huis, krijgt het huis ‘gewoon’ warmte via de verwarming. Er is dus geen verschil te merken met verwarming via de cv-ketel.
De warmtepomp trekt de warmte uit externe factoren, zoals grondwater, de bodem van de aarde of de buitenlucht. Welke factoren gebruikt worden, hangt af van het type warmtepomp. Hieronder staan de verschillen tussen hybride warmtepompen en elektrische warmtepompen beschreven.
Wat kost een warmtepomp?
Of een warmtepomp interessant voor u is, en wat de kosten van een warmtepomp dan precies zijn, hangt af van verschillende factoren. Zoals het bouwjaar van uw huis, de mate van isolatie, de ruimte voor buitenunits, mogelijke koppelingen met zonnepanelen en eventuele plannen voor de aanleg van warmtenetten in uw gemeente.
Daarom kom wij graag langs om de situatie in uw woning te bekijken. Wij ontwikkelen daarna een plan op maat om uw woning zo goed mogelijk te verduurzamen. Wellicht komt u in aanmerking voor de ISDE subsidie, dat kan u een flink financieel voordeel opleveren! Wilt u een bedrijfshal verwarmen? Dan zijn de infraroodpanelen van Tek Power erg interessant.
In minder dan 5 jaar terugverdiend
Voor een hybride warmtepomp, die de warmwaterbehoefte deels met een cv-ketel dekt, ligt de geschatte terugverdientijd momenteel rond de 4,4 jaar. Dit is gebaseerd op de aanschafprijs van de warmtepomp, het rendement, de isolatiewaarde van de woning en het juist afgestelde vermogen van de waterpomp.
Bij een full-electric warmtepomp kan de terugverdientijd rond de 5 jaar liggen. Afhankelijk van het type warmtepomp, vermogen, prijs en subsidies. Bijvoorbeeld: een gezin dat jaarlijks 1.500 m3 gas verbruikt en een elektrische warmtepomp van €7.000 aanschaft, kan een terugverdientijd van ongeveer 5,3 jaar verwachten, uitgaande van huidige energietarieven.
Elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp (ook wel all-electric warmtepomp genoemd), werkt volledig op stroom, waardoor een woning onafhankelijk wordt van gas. Deze installatie omvat ook een boiler voor voldoende warmwatervoorraad, omdat de warmtepomp zelf niet direct grote hoeveelheden warm water kan leveren.
Elektrische warmtepompen halen warmte uit de grond, vereisen grondboringen en zijn duurder dan hybride systemen. Ze bieden echter een volledig gasloze en duurzame energievoorziening. De hogere elektriciteitskosten kunnen gecompenseerd worden met zonnepanelen.
Deze warmtepompen werken op twee manieren: door warmte uit grondwater te halen of direct uit de bodem. Voor beide system zijn twee putten nodig: één voor warmteopname en één voor het afvoeren van afgekoelde warmte. Dit maakt verwarming in de winter en koeling in de zomer mogelijk.
Elektrische warmtepompen zijn vooral geschikt voor nieuwbouw waar een goede isolatiestandaard is. Net als bij hybride systemen is goede isolatie cruciaal voor een effectieve werking van een elektrische warmtepomp.
Hybride warmtepomp
De kern van een hybride warmtepompinstallatie is een buitenunit, vergelijkbaar met een airco. Deze unit, die ruimte in de woning vereist, trekt warmte uit de omgeving aan en integreert deze in uw verwarmingssysteem. Dit type, bekend als een lucht/water-warmtepomp, is gebruikelijk voor de meeste hybride systemen.
Hybride warmtepompen kunnen het gasverbruik met ongeveer 50% verlagen. Ze voorzien het huis het grootste deel van het jaar van warmte, maar bij lagere temperaturen schakelt de cv-ketel in voor extra verwarming.
Deze warmtepompen zijn bijzonder geschikt voor bestaande, redelijk goed geïsoleerde woningen. Ze halveren niet alleen de energierekening, maar zijn ook goedkoper en eenvoudiger te installeren dan volledig elektrische warmtepompen.
Ga voor Tek Power – wij staan voor kwaliteit
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe een warmtepomp in jouw situatie past? Dan helpen we je graag! Wij werken uitsluitend met uitstekende vakmensen en hoogwaardige producten. Wil je weten of we bij jou in de regio werkzaam zijn? Wij werken in de volgende regio’s: Gouda, Bodevragen, Waddinxveen, Zoetermeer, Lisse, Hazerswoude Rijndijk, Alphen aan den Rijn, Leiden, Boskoop, Hillegom, Katwijk, Noordwijkerhout & Woerden. Kortom, we zijn altijd in de buurt om je te helpen met een warmtepomp.